Almanya’da Denklik

Denklik prosedürü nasıl işler?

Diplomasını aldığınız mesleğinizi Almanya’da sürdürebilmek için denklik isteyen kurumların yasal gerekliliklerini yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu yasal gereklilikler mesleğinizin Almanya’daki tanımına ve hangi kuruma bağlı olarak hayata geçirildiğine göre değişir. Bu tip sorularla başlayan problemler başvuru sürecinden itibaren Boz Danışmanlık tarafından hazırlanan yol haritasıyla çözümlenir. Denklik gerektiren mesleklerle ilgili başvurular Almanya yasalarına uygun olarak değerlendirilir ve meslek sahibinin Almanya’da çalışabilmesi için gereken şartlar başvuru sahibine bildirilir.

Diploma denkliğinde risk almayın

Türkiye’de gerek ilk ve orta öğretimde gerekse üniversitede eğitim almak gibi bir hayaliniz varsa günümüzde bu hayali gerçekleştirmek çok da zor değil.

Ancak yurtdışında eğitim fikrinin ciddi bir araştırmadan sonra hayata geçirilmesi gerekir. Önemli bir detay; diğer ülkelerdeki okullardan alınacak bir diplomanın farklı ülkelerde geçerli olup olmamasıdır.
Yabancı eğitim kurumlarından veya üniversitelerden alınan diploma ülkemizde her zaman işinize yaramayabilir. Diğer ülkelerden alınan orta öğrenim diploma ve eğitim öğrenim belgelerinin Türkiye’deki kurumlarda geçerli olabilmesi için yabancı diplomaların ülkemizdeki eşdeğer durumunun saptanması ve belgelendirilmesi gerekecektir. Bu denklik değerlendirmesi ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılmaktadır. Yabancı diploma eşdeğerliği veya denkliği konusundaki mevzuata göre çalışan Boz Danışmanlık size yabancı diplomanızın ve eğitim öğretim belgelerinizin Türkiye’de geçerli olması için gereken yönlendirmeyi sağlar. Diploma eşitliğinin belgelendirilmesi için gereken başvuruları yapar ve sizin adınıza sonuçlandırır.

Eğer hayaliniz Türkiye’de mesleğinizi yapmak ise, denklik belgesi almanız gerekebilir. Üniversite eğitiminizin denkliğini Türkiye’de Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) değerlendirir ve denkliğinizin belgesini verir. Boz Danışmanlık YÖK denklik belgesi konusunda tecrübesiyle öne çıkar ve zamanınızı boşa harcamadan denklik başvurunuzu yapar, takip eder ve sonuçlandırır.

Hangi meslekler için denklik gerekir?

Almanya’da belirli meslekler için denklik zorunlu olarak gereklidir. Doktorluk, mühendislik, öğretmenlik gibi belli meslekler ve iş alanları için denklik şarttır. Bazı meslekler ve iş alanları için ise denklik zorunlu olmamakla birlikte isteğe bağlıdır. Zorunlu olmadığı halde mesleğini Almanya’da sürdürmek için denklik işlemlerini gerçekleştirenler bir takım avantajlara da sahip olur ve Almanya’da yasal olarak daha rahat bir çalışma olanağı elde edebilir. 

Yasayla düzenlenen mesleklerde denklik zorunlu…

Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da yasalarla düzenlenmiş meslekler için denklik zorunlu kılınmıştır. Belli meslekler için belli bir mesleki yeterliliğe sahip olmanız zorunludur ancak bazı durumlarda belirli ön koşulları da yerine getirmeniz istenebilir. Mesleğinizin Almanya’daki karşılığına ve yasal durumuna göre yapılacak başvurularda Boz Danışmanlık süreç sonuçlanana kadar her adımda size yardımcı olur.

Yurtdışında çalışma hayaliniz gerçek olabilir…

Türkiye’deki bir üniversiteden mezun oldunuz ve mesleğinizi ülkemizde değil de Almanya’da yapmak istiyorsunuz. Aklımıza gelen ilk soru “Almanya’da mesleğimi yapmam mümkün mü?” Neden olmasın? Eğitim sistemi dünyanın her yerinde belirli seviyelerde benzer sonuçların elde edilmesini sağlıyor. Dolayısıyla Türkiye’de üniversite eğitimi sonucunda elde edilen pek çok meslek Almanya’da da geçerli ve Almanya’nın da birçok alanda çalışacak nitelikli işgücüne ihtiyacı var. İlk adımı atmak ve sonuca odaklanmak, tüm yapmanız gereken bu. Peki ilk adımı nasıl atacaksınız?

Mesleğinizi Almanya’da yapabilirsiniz…

Almanya’da çalışmak isteyenler için Boz Danışmanlık yeni bir iş programı sunuyor. Öncelikle Türkiye’deki bir üniversiteden diplomasını aldığınız mesleğinizin Almanya’daki karşılığını öğrenmeniz gerekiyor. Diploma denkliği mümkün mü veya diploma denkliğine ihtiyacınız var mı? Bu soruların cevabını Boz Danışmanlık’a başvurarak öğrenebilirsiniz. Programımız Almanya’da diploma denkliği gerektiren meslekler için kolay çözümler içeriyor.

Bilgi tüm dünyada değerli

Hızla değişen hayat ve ekonomik sistemler insanların aynı yerde uzun süre yaşamasını da gereksiz hale getiriyor. Bilgi tüm dünyanın ihtiyacı olan çok değerli bir hazineye dönüştü. Ülkeler de bu bilgiden gerektiği şekilde faydalanabilmek için her türlü adımı atıyor. Eğitim hayatının önemli adamlarından biri üniversite dönemi. Üniversite sonrası atacağınız adımlar ise hayatınızı şekillendirmek için belirleyici olacak. Ülkemizdeki üniversitelerden mezun olduktan sonra yurtdışında, başka bir ülkede çalışmak son dönemin sıkça konuşulan konularından biri. Özellikle tıp fakültesi mezunlarının doktor olduktan sonra ülkemiz dışında, mesela Almanya’da doktorluk yapmak istemesi de giderek yükselen bir tercih. Peki Türkiye’deki bir üniversitenin tıp fakültesinden mezun olduktan sonra Almanya’da doktorluk yapmak için ne yapmak lazım? Bu soruların cevabını aramak için Boz Danışmanlık tıp doktorları için Almanya’da denklik programını devreye soktu. Almanya’da tıp fakültesi diploması denkliği işlemlerini güvenilir şekilde yürütmek için uygulamaya başladığımız yeni model sizleri doğru ve kesin çözümlerle buluşturuyor.

Almanya’da doktor olmak…

Almanya, sağlık endüstrisi ve tıp alanındaki çalışmalarda Avrupa’nın en başarılı ülkelerinden biri durumunda. Sağlık harcamalarına yaptığı yatırımlarla OECD raporlarına göre gelişmiş ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Almanya’da gayrisafi hasılanın yüzde 11,3’ü sağlık harcamalarına aktarılıyor. Bu oran her yıl artıyor ve ülke Avrupa’nın sağlık alanındaki en başarılı örneği haline geldi.

Almanya'da Denklik

Almanya’da diploma denkliği…

Almanya’da ülkenin sağlık bakanlığından izinli doktor olarak çalışmak için en az B2 seviyesinde Almanca bilmek gerekiyor. Dil yeterliliği dışında denklik ya da meslek iznine sahip olmak şartı da sürecin önemli adımlarından biri. Bu süreçte Boz Danışmanlık‘ın deneyimli ekibi sizin güvenilir yardımcınız olacak.

Almanya’da denklik işlemleri uzunca bir süreç gerektiriyor. Almanya’da tıp fakültesi diploması denkliği işlemleri ise uzmanlık ve iş disiplini de gerektiriyor. Denklik işlemlerinin şekli ve nitelikleri açısından Almanya’daki eyaletler arasında bazı farklılıklar olsa da ilk aşamada çalışma izni (BE) almak bir Türk doktorun Almanya’da doktorluk yapabilmesinin ilk adımı olarak değerlendiriliyor.

Almanya’daki uzmanlık eğitimleri

Almanya’da tıp fakültesi diploması denkliği başvuruları eyaletlere göre değişse de dikkatli bir çalışmayla süreci başarıyla sonlandırmak için Boz Danışmanlık yanınızda. Doktorların meslek hayatına başlamaları döneminde ülkemizdeki uygulamalarla bir takım farklılıklar var. Örneğin Almanya’da ülkemizdeki gibi “Tıpta Uzmanlık Sınavı” (TUS) şartı uygulanmıyor. Ancak mesleğe adım attıktan sonra alınan tüm uzmanlık eğitimleri ve sertifikalar Almanya’da olduğu gibi ülkemizde ve diğer Avrupa ülkelerinde de geçerli kabul ediliyor.

Türk doktorlara eşit çalışma şartları

Almanya’da her doktorun tercih ettiği bir branşta uzmanlık yapabilmesi mümkün. Bu tercih serbestliği doktorların asıl istediklere alanlara veya daha sonra ilgi duyabilecekleri alanlara yönelmesine de olanak sağladığı için başarılı görünüyor. Almanya’da tıp doktoru olarak çalışan Almanya dışından bir doktor Alman doktorlarla her anlamda eşit haklara sahip olabiliyor. Ülkede günlük çalışma süresi 8 saat ve çalışma süreleri yasalarla da korumaya alınmış durumda. Almanya’da doktorların çalışma şekilleri de ülkemizdeki uygulamalara göre farklılık gösteriyor. Örneğin Almanya’daki sağlık kurumlarında ve hastanelerde nöbet tutmak gibi zorunluluklar yok ve bu tip uygulamalar doktorların tercihine göre geliştiriliyor.

Almanya’da denklik için uygulanan sınavlar

Almanya’da tıp fakültesi diploması denkliği için ilk önce Fachsprachprüfung adı verilen; denklik başvurusu yapacak adayın Almanca tıp terminoloji bilgisi ile Almanca muayene etme becerisini ölçen bir sınavda başarılı olmak gerekiyor.
Sınav sürecinin başlamasından önce ise ilk atılması gereken adım Almanya’daki bir kurumdan davet almak. Bu sürecin başlangıcından sonuçlandırılmasına kadar tüm süreç Boz Danışmanlık tarafından sizin için yönetiliyor.
Almanya’da birçok eyalette doktor olarak çalışmaya başlamak için önce FSP sınavında başarılı olmak gerekiyor. Bazı eyaletlerde ise FSP vermeden başvurunuzdan sonra çalışma izni alınıncaya kadar çalışmaya başlayıp, doktor adayına süreç içinde sonradan sınava girebilme şansı tanınıyor.